*-*

Daisypath Anniversary tickers

Isnin, 6 Disember 2010

Aku dirisik??

Update belog di bilik apiz secara bersendirian


Mood: xsabar nk tgk cite kangkung ngankung ptg ni..(tp xkompom lg, coz aku tgu green light dr akak aku ni)


Topik: Merisik Janda anak dara org..
MyEm0.Com
inikah pompuan yg dirisik-risik itu??
jeng.jeng,jeng
Tarikh: 14/11/2010


Location: Klang


Sbb entry ini ditaip:
1. Aku ngah tade keja (tipu ni!, byk keja sebenarnya: kmas umah, bsuh bju, jaga ank) sepanjang cuti sem ni.tp agak mls byk ckit tuk wat nyer.
2. Nak frame kn kenangan ni dlm belog Halia Kentang. sbb ini kenangan plng besh kot


Opss, lupa nk jelaskan..bkn aku kne risik yer, kami 1 famili g merisik ank dara org tuk along aku itu..mmg ptot pn dia kawen, umo pn da semakin tua lanjut..haha.


Aku suka ber"taip" melalui gambo-gambo:


 proses merisik2x..
first time tue, famili  kami g merisik ank org..
sumua org nebes2x tau..
lg2x ayah, mama + along aku.
adik beradik yg laen xnebes, cuma excited terlebih je.
iyelah, masing2x xsbo nk dpt menantu, isteri, kakak ipar..
oh, topik ini menjadi isu hangit hangat dlm perbualan kami 1 keluarga b4 g merisik ni tau.
ari2x mama+ ayah aku akan call along aku tanya mcm2x:
"long, da beli cincin risik lum?"
"long, da bgtau keluarga shaidatul (gulpren along) yg famili kita nk dtg umah dia?"
"long, bpe harga cincin risik tue?"
"long, da sedia lum?"
long, bla.bla.bla..bla..bla..
cian along aku kn, kne jwb benda yg sama ari2x selagi mjlis risik tue blum diadakan.
pdn muka ko! sape suoh sibok2x nk kwen..haha(ayat jeles!)



 masa proses risik ni jgk byk perkara dibincangkan. aku beso2x telinga aku yg suda sedia beso ni tuk dgr2x.. antara yg aku dgr2x:
1. bpe wang beli hantaran ank pompuan beliau
2. bpe dulang nk bwk msa tunang nty
3. tarikh nk tunang
4. mcm2x lg la..
5. yg penting, dak2 muda cam aku ni mmg xley bincang skali la,
kami kne duduk jauh2x jer..sbb mama aku da bg red light "nty kt umah kak shaidatul, kome adk beradk, jgn duk dkat2x nagn ayah + mama tau. ini urusan org tua. kome xley msok campur!!"amaran keras telah diberikan okie, so kami adk beradk terpksa menurut perintah saje

Ini gambo ayah aku + kak shaidatul.
seisi interview terpksa dijalankan di umah mereka..
coz along aku xpenah bwk blk dia dtg umah aku.
bkn apa, dia kn duk klang, famili kitaorg duk kluang, 
kn jauh tue..so ayh aku kta "xyah bwk2x dia blk umah, bio ayah dtg sne ea"
simple kn ayah aku..
hope my bakal apak mertua pn same camtu:)

 ini plak akak aku ngan kak shaidatul..
seisi interview jugak..
akak aku wakil kami adk beradk..
tnya la apa yg ptot.
cth:" da abis blja lum?" 
"ambk kos apa?"
"pndai msak x?"(tipu je ni)


ok, tue je cite nyer...
sebenarnya ada cite klako (klu ko rsa xklako, abaikan k..Jgn gelak xikhlas k, aku xsuka!!) disebalik kejadian ini.


1. Ayah aku.
- oh, beliau mmg sgt2x nervous tau msa nk g merisik ni..mmg ketara sgt la nebes beliau ini smpaikan tidak boleh dilindung-lindung lg..sebelum g merisik ni, beliau suda jd tidak lena tdo, selera mkn suda berkurang, aku tgk da mcm beliau yg nk kawen plk..jantung beliau sentiasa dup dap sup dap je..smpaikn dia ckp kt kakak aku,
"kak, ko cuba rasa jantung ayah ni, laju x dia berdegup?"
akak pn jwb "yah, laju nyer jntung ayah berdegup ni, Yah, rilek r, cool2x je k.." 
mmg sgt2x nebes ayah aku ni.. pastu dia tnya kt mama aku 
"yang, klu famili awek along ni mintk hantaran berbelas ribu, kita nk ckp pe?"
"yang, klu dia tolak pinangan kita camne?"
n mcm2x lg la..
MyEm0.Com
tp sebaek segalanyer berjalan ngan lancar..terima kasih Allah kerna permudahkan urusan kami.


2. Mama aku.
- hmmm, beliau nebes gak tp masih bley dicover2x lg..mama wa mmg cool r!! tp dlm keta smpai dpn pagar umah kak shaidatul asik ckp benda yg sama jer..
MyEm0.Com
dlm keta asik ckp:
"cincin ada?"pastu check kt dlm handbeg beliau
"eh, cincin ada x ni?" pastu check lg kt handbeg beliau
" cincin da ada kn dlm beg mama ni? pastu check n check lg
dpn pintu gate umah kak shaidatul"
"fana,cincin dlm beg ma kn?" check lg.
"mintk2x cinci tue ada dlm beg, tkot da smpai2x tade plk cincin itu" check lg.
skrg, cincin tue selamat dan berada di jari kak shaidatul..selamat sumuanyer..


K, dengan rasminya along aku akan bertunang pd 19/12/2010. insyaAllah..
doakan semoga berjalan ngan lancar yer..

k bai..





38 ulasan:

Cheno berkata...

ko bile nak pegi risik si IB?
eh silap, bile si IB nak risik ko??hahah
selamat bertunang utk abg ko ye :)

Syafiq Rosli berkata...

hoho..best melalui proses merisik ni kan..

iRfan Johan berkata...

adk bdik yg first ea nk kawen?? jgan lpe tgk ngankung...besh~!

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

cheno: aku nk risik IB tp cam tade wet la.ko ada wet lbh x? pnjam sat, aku nk bwk p merisik IB ni..hahaha..eh, aku rsa ko dlu la yg kwen..ko kn da nk abis blja, aku lme lg la..huhu

syafiq: aah, sgt besh..mcm2 kami lalui nyer

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

irfan johan: aah, adk beradk first yg kwen..besh ea cite tue??xsbo nk tgk ni..hehehe

Tanpa Nama berkata...

oit...sibuk port2 bilik aq asal...hahaha
tau la aq blk lmbt ag....aq nk rse nk tdo umh mak ita dlu la..pstu bru g umh mak limah...hehehe..leh r aq jejln lg kt KL...selesa ni aq dh trun KL kot...jejln dgn kwn baru aq...hahaaa

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

tanpa nama aka apiz:
la, aku ingt kn ko tdo kt umah pak mamat.
ko kt ner ni?
kt TM lg ker?
port2x blik ko?ko da duk luo ker?
ermm, kwn baru?
sape?
xbgtau aku pn

Tanpa Nama berkata...

x de la....aq blum kms lg bilik aq ni...
sok la aq jejln KL...
mner leh bgtau....ad la...rahsia2x...hahhaa
dh la brg aq ni mcm nk g oversea...

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

tanpa nama aka apiz: laaa, ingt kn da siap2 kmas brng..lum lg rupa nyer..eh, nk rhsia2x plk ngan aku,xpe ko...

qellissa berkata...

hahaha..putus urat kentut akk ketawa tgk gambar Aida kekonon interview bakal akk ipar dia..Mcm real dik non!hahahaha...adessss...bila nk tunang ni? nak ikut ler sekali..hihihi

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

eh, mmg real la kak..
kami adakn sesi interview tue..
hehehe
along tunang 19/12/2010.
meh ikot..
wat rmai2x kn mjlis..hehe

Tanpa Nama berkata...

hahaa...yg ni kne rahsia la....hahaha....
sory k...hahahaa
byk lg la ni...hehee

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

tanpa nama aka apiz: cetttt2x;p xpelah..
camni la kn, salu nk rhsia2x..gedik la.menci3x

MIMIE AIZA berkata...

ahaha.. semua excited nii

SyahmiFikri berkata...

wah2.. dah nak dapat kak ipaq la.. tahniah2

BLADE EDGE berkata...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

cak pong...cak ponggg (bunyi kompang)

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Sasa Al-Sharif berkata...

semacam ibu bila memberi soalan bonus berulang. kena selalu jawab cool ja, rilek ja

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

mimie aiza: aah,sumua ngah excited sgt2x ni..hehe

syahmi:terima kasih yer..awk dah ada kak ipar lum??

blade edge: terima ksh ats kompangan anda tuk belog sy..nty sy singgah belog awk k.

sasa: aah kn, kne cool+rilek2 je..hehehe

Tanpa Nama berkata...

kureng asam boi....gambo da x comel...kureng btul la...

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

tanpa nama aka akak:
hehehe..da comel r tue..
femes tau u, gambo u dpt msok belog i
hahaha

AiDa AzRyN berkata...

Hope semua berjalan dengan lancar la ye.. :)

Siska berkata...

hahah....xsabar la 2....lek luuu...bagi chan yang depan2..ngeh3...

masshie mastura berkata...

hehe msti debar2 org yg nak kena risik tu.

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

aida azryn: amin..terima kasih yer..

siska: hahaha..mmg xsbo2x ni..tp kne la bg yg dpn2x dlu kn2x

masshie: ermm, iye kot..i xpenah lg merasai pengalaman itu

hacker berkata...

thniah..
jom jd mbe sy n kite kongsi something bergne...

http://simpleguy91.blogspot.com/

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

hacker: okie2x

ciput berkata...

wah..along sy pon nak kawen gak bulan 4 ni :)

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

ciput: tahniah2x..tp along sy bru je nk tunang ni.huhu

anamizu berkata...

sgguh suspen! hik3

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

anamizu: hehehe..saje jer;p

wirdawahid berkata...

xsbar nak tunggu abg kita lak kawin. tapi lmbt lagi lol.
ade 8,9 tahun lagi. hahaha

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

hah??
lmbt lg tue,awk jelah kwen dlu camni..hehehe

Annie berkata...

Salam Ziarah, seronok baca post ni. Sy ni xda pengalaman join merisik mahupun dirisik hehe.

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

annie: ermm, xlme lg kne la dirisik..hehehe

SHYLA berkata...

semoga semuanya berjalan dgn lancar.....cermat dan selamat heeee ^____^

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

shyla: terima kasih yer;)

2+2=5 berkata...

hahahahahahahhaah comeyy la risik2 nih...gelak2 baca ;p walkin2 commnet entri ekkkekekekekek

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

hehehhe..
comey??
erkk..
pasti sy yg comel kn2x(hahaha,prasan jap)