*-*

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 11 November 2010

Pengalaman mendewasakan kita~~

Topic: Chelita Pengalaman Gua Dalam lalu titi + Meniti  dlm kehidupan..






Suasana ketika menulis post ini:


1. owner belog ini berada di atas katil smbil lappy kne soletip di atas ribanya..smbil goyang2 kaki pas mkn murtabak buatan ayah, kari buatan mama.oh, sgt sdap!
2. adk pompuan aku sedang study subject akaun tuk exam dia, ni dia kt bwh katil aku tp aku ngan slumbernyer  buka lgu2 kt youtube + buka volume kuat2x..(xbg dia study, nty jd pndai sgt, jeles plk aku.)
3. adk laki aku nagh sbok tlng mbr dia tuk add subject sem dpn (xabis2x, pastu kejanya asik nk pnggil2x aku je)
4. parent's aku tade dlm umah.
5. akak g keja.
6. abg tade kt umah .


Dlm lyn2 lgu, tetiba ada idea nk cite pasal asmara  asrama dtg menjelma..tinggggg!!!magic,magic.
ini dia citenya:


Sjak aku berusia 13taun, aku telah diarahkan, dikerah, dipaksa tuk duk asrama..ko tahu x betapa sdey nyer aku..Iyelah, aku dah kne wat keja2 yg sebelum ni xpenah aku wat + sentuh + ambk tahu sbb selama aku idup 13taun ni, mama+ayah+akak+abang+adk yg wat keja2 seperti:


1.cuci segala pkaian aku + gsok uniform g klas + sediakan kelengkapn aku g sekolah. Yg aku tahu, celik mata, g mandi, trus pkai bju + mkn2 sarapan +g sekolah..
2. cuci kasut sekolah aku. aku xpenah hirau pn pasal ksut sekolah selama ni.. tahu2 je setiap ari senin, kasut aku jd kaler putih.
3. susun jadual aku..
4. wat kn keja sekolah sbb aku kn byk main, so tade masa nk wat keja2 sekolah ni..
5. sediakan kn pkaian PJK aku..kdg2x, mama aku lupa letak bju PJK..so aku berpakaian PJK nagn bju kurung + seluar track suit. cantik kn2..arghh, penduli apa org kata, tade org tgk + minat2 pn..
6. antar + ambk aku dr sekolah + tuisyen (kcik2 wa da kne tuisyen dow, tp xpndai2 gak..huhuhu.)
7. sediakan sarapan + bekalan aku tuk bwk g sekolah (mmg kuat mkn ni!)
8. tiap2 ari bg wet belanja..
9. pakaikn bedak tuk jd lawa + wangi tp dah aku ni muka comot tetap lah comot jgk walau camne pn
10. bekalkn sapu tgn klu aku ngah cecema .iyelah ingus ngah  byk, msti la kne buang kn2..buang kt sapu tgn jelah..dlu kcik2x mne la tahu pkai tisu2 ni.
11. temankn tdo..xpenah tdo kt katil sorang2
12. temankn g bilik air + g dapur + g luar umah (wktu ni mmg tersangat2 la penakot!)
13. suapkan mkn ble blk sekolah..mls nk mkn sndr! 
14. byk lg la diaorg buatkn + tolong aku...


Tp segala-galanya berubah setelah aku berumur 13taun..
sumua benda2 yg aku taip kt atas tue, aku kne wat sndri tanpa kerelaan hati..
kdg2 wat keja sumua tue smbil nanges2 + pnggil2x "mama!"...huhuhu..dasar ank manja + ngade2x!.wa mmg kememeh dow..
ckit2 demi ckit aku makin pndai + master tuk uruskan dri sndr..iyeahhhh!! anak BAPAK suda beso!
MyEm0.Com
lme gak la merasa duk asrama2x ni,smpai aku msok U..Msok U pn kne duk asrama tau..tp setahun je..aku da muak + mual + bosan + xsuka duk asrama je..tiba masa tuk wat anjakan pradigma, aku decided tuk duk umah sewa.., skrg ni aku duk umah sewa sndr..tp tetap menguruskn dri ini ngan kudratku sndr .xmampu nk byar perkhidmtan org gaji, klu jd org gaji bley la..
itulah dia, pengalaman kita dlu2 telah mendewasakan kita + mematangkn kita..aku matang x??erkkkk..bley la
kn2.


k r tue je cite nyer..babai!
keterangan pic: ini gambar separa candid..btol, 1/2 candid je ni dow!
Masa ni nk blk Kg aka Umah ayahanda aku
lokasi: Kt area Pudu KL.
camni la keadaan aku ketika blk kg.
tdung kaler itam + pkai seluar + cardigan + bwk 2 beg + pkai ksut sekolah..
sgt selesa ble berpakaian begini ble blk kg.
xcye,korang try r

13 ulasan:

cahayasuci berkata...

well..kite sama la...Mis G pon kna duk asrama gak time 13 thun....=P

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

xbesh kn2?
kcik2 lg kne duk asrama..
huhuhuhu..
tp ble pkr2 blk, byk hikmah nyer di sebalik sumua tue:)

Cheno berkata...

hahaha ko dulu mase kat sekolah aku yg tolong seterikakan baju ko. ape punye anak dare la.
hahahahaha so skang ni aku nak tuntut upah! :P

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

wey2x,
jgn r cite kt cni,
malu la..
hahahaha..
ko nk upah pe?
aku bg 5 choka choki jelah ea?
pastu share r ngan geng2 kita tue.

cik shabah berkata...

ngeh3,tu sume pengalaman kan?secara tak langsung jadikan cik hana lbeh independent =)

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

yup..
it's true dear.
klu xlalui semua ni,
msti sy duk manja2 yg melampau2x ngan famili sy tue skrg ni
huhuhu

M@huJadiBuDakBaek berkata...

mle2 mmg la rse x best sbb sume kne wt sndri..tp cbe pk blek...dlm x best 2 ade mcm2 kenangan yg menyeronok kn..btol x????

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

btol2x..
smbil angguk2 pale ni...
ngeee:)
ble duk kt asrama, byk benda kte share + belajar ngn kengkawan kn2..
bru sedar kewujudan benda2 tue sumua ble da tuk duk asrama lg

aibaks berkata...

tu la.. kengkadang.. time ibu n ayah suh wat keje kite mberontak.. tapi actually tu yang terbaik tuk kite..hehe

huϟna™ berkata...

dok uma lagi best kankann?
hakhak

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

aibaks: btoi2x..:)

husna: aah, duk umah..mcm skrg ni duk mkn+tdo je..hehe

♣dya aien♣ berkata...

part paling comel adelah...berpakaian pjk baju kurung + sluar track...ekekekekekek.. ;p

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

hehehe..
dlu2 mmg xmlu klu pkai camtu.
comel ea?
rsa cam selekeh2 je..
huhuhu