*-*

Daisypath Anniversary tickers

Khamis, 11 November 2010

Kisah Orang Suruhan;(

Topic: Memperbetulkan tanggapan dulu kala..

Keterangan pic: Potrait keluarga halia kentang ini masa raya tahun 2009 tp abg aku tade mse ni.
lokasi: depan umah ayahanda
ketika ini aku sgt gemuk + huduh,pastu ada ati nk pkai kebaya,
so jadinyer makin huduh2x..+ tudung aku mmg kaler itam saje + senget benget.
fuh!


Dlu aku pkr, kalu anggota famili kita suruh2x kita wat sesuatu keja makna nyer kita jadi orang suruhan diaorg tetapi tanggapan aku mula berubah sejak meningkat dewasa ini..

Anggota Famili itu bukan suruh2x kita sesaje je tapi mereka itu hanya lah meminta pertolongan...Dan bila ku kaji2x + korek2x, rupa-rupanya pertolongan yg mereka minta itu bukanlah sekejam mne pn, cuma kdg2x kita ego nk buat je..huhuhuhu..biasa la, sape nk wat keja klu adk2 kita yg masih kecik dah tahu suruh2 wat keja dia seperti wat keja sekolah dia, kemaskn brng2x dia, crik kn mainan dia yg ilang dan sebagainya (sebaek r aku tade adk2 kcik lg.hehehe)..

Ermmm, sebaek nyer kita tolong + buat apa yg disuruh selagi xlanggar ngan hukum hakam, okie=)
dan yg paling penting lg, pertolongan itu msti kita jwb dengan perkataan "BAEK", ini akan menyenangkan ati org yg meminta tlng itu seperti dialog2 dibawah:


Situasi 1
Sedang syok melayari internet, tiba-tiba dikejutkan ngan suara yg memanggil:

Ayah: Mlm ni ayah penat la, tlng tutup reben ayam.

Anak: hah??
Ayah: Dah2x, jom g..
Anak: Ermmm (dlm ati menjerit "xnk3x!!) jap ea
Ayah: Tade2x, Skrg!!!
Anak: Baek, tp ayah teman k..(dasar penakot)

Situasi 2
Sedang syok menikmati juadah2 di depan mata aka sarapan, dtg suara mengatakan:
Mama: Pas sarapan, tlng sapu umah yer
Anak: Alamak, nk tdo la pasni..(smbil senyum2x kambing, ek manusia.)
Mama: Buat je..pastu lipat kain skali.
Anak: Ermmm
Mama: Pastikan buat tau
Anak: Baek..

Situasi 3
Sedang menuju ke dapur, tetiba ada suara memanggi-manggil:
Kakak: Eh, sni kjap.
Adik: Ada pe? xnk la
Kakak: Dtg sni jelah..cepat la.
Adik: Okie2x
...tanpa berlengah dtg ke tempat kakak...
Kakak: G tutupkn lampu tue.
Adik: Baek

Situasi 3
Sedang menonton movie di bilik smbil gelak sorang, ada suara dtg padanya:
Adik lelaki: Eh, aku nk g masjid ni, ko g tgk2x add drop aku tue
Kakak: Alah..xmau la
Adik Lelaki: xpe ko, tgk r nty.ko xnk tlng ak kn (siap ugut2 ni)
Kakak: Baek..

Situasi 4
Sedang menuju ke destinasi hebat aka Tandas, ada plak suara mencelah:
Adik Perempuan: Eh, tlng on kn kipas tue.
Kakak: Baek..

MOral oF vAlue: Setiap pertolongan pasti akan dibalas dengan pahala + ganjarannya nyer..Percayalah!....


k, r itu je kisah nyer.
ble aku nk study ni?
aku pn xley kwb soalan ni..
babai

5 ulasan:

AiDa AzRyN berkata...

Wah! Nikon!! o_0

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

Nikon biasa2 je tue.
huhuhuhu

Lovely Emy berkata...

kadang kadang bila tangguh apa yang dorg suruh tolong tu sampai jadi xtolong kan.. :B

Halia Kentang @ Annpaan berkata...

hahaha..
eh, 200% agree wif u..
hehehe

Tanpa Nama berkata...

hahaha.....tlg tgk2 add aq...hahaaa